Seizoensgroenten, je hoort er zoveel over. En ik schreef onlangs in een blogje dat seizoensgroenten ook helemaal geweldig zijn tegen voorjaarsmoeheid. Je vindt deze blog vol tips hier.
Maar welke groenten vind je dan nu in de lente? En hoe consumeer je die het best, wil je het ideale eruit halen tegen voorjaarsmoeheid? Ik vertel het je allemaal, maar laten we beginnen bij het begin.
Seizoensgroenten, waarom zou je ervoor kiezen?
Ja, waarom zou je daar nu voor kiezen, want groenten zijn het hele jaar beschikbaar tegenwoordig, toch?
Wel, elke groente is op zijn best wanneer hij bedoeld is om te groeien. Zo heb je in elk seizoen bepaalde groentes die (bio)logisch zijn voor die periode.
Met de huidige transportmogelijkheden en moderne productie processen, is het echter mogelijk het hele jaar door zowat alle groenten te verkrijgen en/of te kweken. Echter is een artificiële groei, in kassen en dergelijke, niet hetzelfde als de groente die groeit zoals hij van nature zou doen.
Bovendien bevatten groenten in hun eigen seizoen ook meer van hun vitamines en mineralen, en ze bevatten net dié voedingsstoffen die we op dat moment nodig hebben.
Door elk seizoen te grijpen naar de groenten van dat moment, breng je ook altijd variatie in je menu. En je hebt meer kans om groenten van eigen bodem te kopen, wat ecologisch beter is maar ook in je portemonnee minder kost. Wist je trouwens dat het een kwestie van wennen is om een groente te gaan lusten? Je smaakpapillen passen zich aan, hoe vaker je iets proeft.
Seizoengroenten: Welke groenten zijn er in de lente?
Seizoensgroenten in elke lente-maand
Er zijn heel wat groenten die je de hele lente lang vind. Deze zijn ajuin, andijvie, witte asperge, aubergine, bloemkool, boontjes, broccolini, chamgignon, chinese kool, courgette, knolselder, komkommer, lente-uitjes, oesterzwam, paksoi, paprika, peterselie, pompoen, prei, raap, rabarber, radijsjes, rammenas, rode biet, rode kool, savooikool, sjalot, sla, spinazie, tomaat, tuinkers, waterkers, witloof, witte kool.
Seizoensgroenten in maart
In maart vind je aardpeer, boerenkool, krulandijvie, pastinaak, schorseneren, spruitjes, zoete aardappel.
Seizoensgroenten in april
In april vind je aardpeer, groene asperge, augurk, krulandijvie, pastinaak, schorseneren, selder, spruitjes, venkel, wortelen, zoete aardappel.
Seizoensgroenten in mei
Hier neemt de voorjaarsmoeheid gewoonlijk een keerpunt. Maar het blijft belangrijk om toch vol te houden. In mei vind je aardpeer, groene asperge, augurk, broccoli, erwtjes, koolrabi, krulandijvie, pastinaak, postelein, selder, spitskool, venkel, warmoes/snijbiet, wortelen.
Seizoensgroenten in juni
In deze maand is de voorjaarsmoeheid meestal wel helemaal over. Maar nu je het toch al gewoon bent, zou ik gewoon lekker doorzett en. In juni vind je artisjok, groene asperge, augurk, broccoli, erwtjes, koolrabi, krulandijvie, postelein, selder, spitskool, venkel, warmoes/snijbiet, wortelen.
Seizoensgroenten: waar moet je nog op letten?
Best koop je je groenten uiteraard vers. Wanneer je groenten uit de diepvries neemt, zijn ze wel vers ingevroren, maar je weet niet in wanneer ze gekweekt zijn. Ik probeer ook zo vaak mogelijk bio te kopen, waar het mogelijk is. Dit sluit aan bij hetgene ik mijn gezin wil geven: een gifvrij leven. Wil je hier meer over weten, kijk dan zeker naar mijn workshop over essentiële oliën.
Ik gebruik essentiële olie trouwens ook om mijn gerechten te pimpen! In de lente hou ik vooral van frisse smaken zoals Citrus Fresh en Lemon. Gebruik wel enkel de beste kwaliteit en oliën die goedgekeurd zijn voor consumptie. Check opnieuw mijn gratis webinar. Of als je er een keer over wilt sparren met mij, neem vrijblijvend contact met me op. Ik gebruik enkel en alleen de oliën van Young Living, omdat zij houden aan de seed to seal garantie. Voor leuke recepten met seizoensgroenten, vond ik dit boek.
Seizoensgroenten tegen voorjaarsmoeheid: hoe eet je die het best?
Er is al veel gezegd en gezwegen over de manier dat je groenten het best eet, rauw of gekookt. Maar beiden hebben voor- en nadelen. je kan gewoon ook beiden doen!
Maar in het voorjaar probeer ik toch echt zoveel mogelijk warm te eten. Alles wat je
lichaam zelf moet opwarmen, kost extra energie. En die willen we nu net sparen.
Of je kan het gemengd doen, 1 van mijn favorieten.. want rauwe groenten behouden uiteraard meer van hun voedingsstoffen, enzymes, vitamines en dergelijke. Dus dan leg ik mijn rauwe groenten voldoende op voorhand uit de koelkast zodat ze niet helemaal koud-koud zijn, en ik maak er bijvoorbeeld warme asperges bij, of warme vis/kip (of vleesvervanger wanneer je het vegan wil).
Nu heb je waarschijnlijk al begrepen dat seizoensgroenten in élk seizoen de beste optie zijn. Wil je het hele jaar lang weten welke groenten er op dat moment zijn, neem dan een kijkje op de Groenten-chart van Lekker van bij ons.
0 Comments