"Stress is slecht voor de fertiliteit"... Ik steigerde bij deze zin toen wij in een fertiliteitstraject zaten. "Gewoon niet aan denken en dan komt het vanzelf".... Grrrr... Ik denk dat elke ferti-mama of wensmama zich hier vast in herkent. Want probeer maar eens 'er niet mee bezig te zijn' wanneer je van echo naar echo rent, jezelf dagelijks lekprikt en alles en iedereen moet wijken voor jouw 'schema'. ON-MO-GE-LIJK!
 
En steevast kwam er dan de verdediging: 'ja maar ik ken zoveel vrouwen die stress hebben en wél zwanger zijn geworden!'

Uiteraard ken je die, ik ook, maar het is genuanceerder dan dat. Pas toen ik voetreflexologie ging studeren, en nog wat later hormooncoach, ging mij dagen waar die uitspraak vandaan komt, wat stress nu precies doet en waarom het fertiliteit in de weg zou staan. 

Het sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel
In ons lichaam zijn er 2 systemen aan het werk. Nu ja wel meerdere, maar hier gaat het over ons tweeledig zenuwstelsel. We hebben er eentje voor de actiestand,  het sympathisch zenuwstelsel, en eentje voor de ruststand, het parasympatisch zenuwstelsel.

Wanneer we in actiestand staan, gaan al onze lichaamssystemen werken die nodig zijn voor actie. Onze hartslag gaat omhoog, de bloeddruk stijgt, er komen suikers vrij in het bloed die energie leveren om te presteren, we krijgen het warmer, onze spieren staan op scherp, etc. We noemen dat gezonde stress, ons stresshormoon cortisol gaat omhoog want (vanuit de oertijd zijn we zo geprogrammeerd) sebiet komt er een leeuw aan en moeten we gaan lopen.


Op dat moment liggen de andere lichaamssystemen stil. Alle energie gaat nu naar de actie. Wanneer je voor die leeuw moet gaan lopen, is er geen tijd om eten te verteren (vandaar ook het 'stresskakske': alles moet eruit zodat we daar niet meer mee bezig moeten zijn!) en ook voortplanten komt later wel weer. Eerst maar eens overleven! Dat is dus hoe stress in je lichaam werkt. Je immuunsysteem krijgt tegelijk een boost want je mag nu niet ziek worden. Hoeveel mensen worden niet ziek, net wanneer het verlof begint? Of wanneer ze even rust hebben? Heb je echter langdurig last van stress, dan heeft dat weer een averechts effect.

Nu , wanneer je niet voor die leeuw moet gaan rennen, dan is het de bedoeling dat het parasympathische zenuwstelsel aan het werk gaat. Deze zorgt voor rust en herstel. Harstslag, ademhaling en bloeddruk gaan weer omlaag, de spieren krijgen rust, er is weer tijd voor spijsvertering en voortplanting. Hét moment om zwanger te worden (of gewicht te verliezen!). Het grote probleem is dat de meeste mensen tegenwoordig de 'uit'knop niet meer vinden. Maar daarover straks meer.

Een ander soort stress.
Stress zoals wij hem kennen, gaat vooral over de druk die we ervaren in het dagelijks leven. Maar er zijn meerdere soorten stress. In dit stukje wil ik het even hebben over oxidatieve stress en hoe je deze kan aanpakkken. Oxidatieve stress gaat om omgevingsfactoren. Slechte voeding, uitlaatgassen, roken, alcohol, schadelijke stoffen in verzorgingsproducten, poetsmiddelen, geurkaarsen, parfums, etc. Je kan tegenwoordig niet meer onder de hormoonverstoorders uit. Beste wat je kan doen, is ze zoveel mogelijk mijden door een lowtoxlifestyle. Ik heb me de laatste jaren heel erg hierin verdiept en ben aan de slag gegaan met essentiële oliën. Nu, ook wat natuurlijke producten betreft is er vaak een groot verschil van kwaliteit. Ik vertel je meer over essentiële olie en het belang van zijn oorsprong in mijn gratis workshop 'Essentiële olie, jouw highway naar meer welzijn'. Heb je vragen over lowtox living (of over andere dingen), stel ze dan zeker hier onder aan dit blog of mail me.
Aanrader om zeker te bekijken: de documentaire 'Stink'. Om het je gemakkelijk te maken (remember, gene stress! ;-)), plaats ik hem hier. 


Wat hebben de schildklier en de lever er mee te maken?
Wel, de schildklier is degene die de 'energie'stofjes aanmaakt in de vorm van hormonen. De schildklier wordt daarom wel eens de motor van het menselijk lichaam genoemd. 
Aan de ene kant maakt hij een actief hormoon aan, dat meteen naar de cellen gaat om daar zijn boodschap en zijn energie af te geven. Aan de andere kant maakt hij een deel 'inactief' hormoon aan dat hij naar de lever stuurt die dan beslist wat ermee moet gebeuren. 

De lever kan van dit 'inactieve' hormoon ofwel actief hormoon maken, ofwel nepstofjes die lijken op actief hormoon maar die eigenlijk niks doen behalve de cel bezetten. Hiervoor kijkt de lever naar de stress in het lichaam. Is er veel stress, dan zal hij veel nepstofjes maken en die sturen naar de cellen en weefsels die niet nodig zijn voor overleving. Wanneer die cellen bezet zijn met nepstofjes en dus 'platliggen', is er meer energie en actief hormoon over voor die systemen die ons doen overleven. En dan komen we terug op wat ik hierboven al zei: spijsvertering en voortplanting zijn niet nodig om in leven te blijven als er een leeuw komt aangerend.

Hoe zit dat dan met de mensen die stress hebben en toch zwanger worden?
Eerst en vooral is niet iedereen even gevoelig aan stress, laat me dat duidelijk stellen. Ook al werkt elk lichaam hetzelfde, toch werkt het bij ons allemaal net wat anders, intenser of misschien wat minder intens, we zijn allemaal uniek.
Daarnaast is het ook een kwestie van kunnen afschakelen. Stress hebben mag, een bepaalde dosis stress is zelfs gezond. Maar wanneer je het moeilijk hebt om af te schakelen, om de uitknop te vinden, dan geraakt jouw lichaam moeilijk in die rust- en herstelfase, wat een zwangerschap wat moeilijker maakt. Vaak is bewustwording al een hele stap vooruit want dan kan je gericht die rust gaan opzoeken.


Het hele fertiliteitstraject word je geleefd door de dokters en het ziekenhuis en ga je maar mee op die stroom, je hebt vaak het gevoel dat je niets in de pap te brokken hebt (dat gevoel had ik althans). Maar dit, die rust zoeken, kan je gewoon helemaal zélf! Dat geeft je dan ook weer een boost, omdat je ook zélf mee kan werken aan zwanger worden, en zelf aan bepaalde touwtjes kan trekken.

Hoe pak je dat nu aan?
Ga alle dagen even in het bos wandelen, mediteer, doe aan yoga, ga naar de voetreflexologe of laat een massage doen, lees een boek met een diffuser naast je met rustgevende geuren (zie mijn gratis workshop over essentiële olie) . Zoek voor jezelf dingen waar jij rustig van wordt, waar jij gewoon weer even jij kan zijn zonder al die andere dingen. Dat kan bijvoorbeeld ook een hobby zijn, creativiteit stimuleert het sacrale chakra, dé plek waar ook de vruchtbaarheid huist. Is je hobby sport, ook super, want dan hou je je lichaam optimaal gezond en het werkt echt super tegen stress! (maar overdrijf niet want dan wordt het net weer extra stress op je lichaam). Kijk daarnaast naar je leefgewoontes: wat eet je, beweeg je genoeg, welke producten smeer je op je lijf of gebruik je in je huis, hoe is je mindset... Er is zoveel dat je zelf kan doen.

Ook hier in mijnpraktijk is, naast het balanceren van hormonen en lichaamssystemen, rust iets waar ik altijd naar streef, omdat het oh zo belangrijk is. Ik doe dit zowel voor vrouwen die natuurlijk zwanger willen geraken als bij fertiliteitstrajecten dus feel free om mij te contacteren hierover. Ook bij vragen over lowtox lifestyle.

Is stress dan de enige oorzaak? 
In sommige gevallen is er reeds een andere diagnose gesteld en is het duidelijk dat er meer speelt. Maar ook dan is het nog steeds belangrijk stil te staan bij die dubbele werking van ons zenuwstelsel. Ook bij onverklaarbare onvruchtbaarheid is dat heel moeilijk te stellen dat stress de enige oorzaak zou zijn en ik ben uiteraard ook geen dokter. Wat ik wel kan vertellen, is dat er een hele hoop factoren meespelen. Voeding, beweging, stress, aanleg, vervuiling, lifestyle, ... En elke factor die je zelf op punt kan stellen, is er eentje meegenomen. Zélf iets kunnen doen in je traject, een gevoel van controle te hebben, ook al is dat maar een klein beetje, is bovendien goed voor je zelfbeeld en je mindset. De weg die je aflegt is zo al zwaar genoeg soms. Reden te meer om lief te zijn voor jezelf en je de nodige rust en anti-stress te gunnen. En on top of it all:



0 Comments

Leave a Comment