Stories the feet can tell, een boek geschreven door Eunice Ingham. Maar wie was zij nu? 

Storm Eunice raast door het land terwijl ik deze blog schrijf. Geen toeval natuurlijk, want de storm gaf me toch wel de inspiratie voor dit blog. Eunice is namelijk geen onbekende naam in de reflexologie, ze wordt zelfs de moeder van de reflexologie genoemd, en aldus moet ik elke keer aan haar denken als ik in het nieuws haar naam hoor. Dus ik dacht, laten we haar maar eens in het licht zetten nu. Zij heeft in haar tijd ongetwijfeld ook een storm veroorzaakt toen ze de voetreflexologie-techniek ontwikkelde.

Stories the feet can tell: een beetje reflexologie geschiedenis

Voetreflexologie bestaat al vele vele vele eeuwen, meer nog, duizenden jaren. In oude piramides zijn er zelfs nog tekeningen gevonden waar mensen mekaars voeten masseren. Dit was in Saqqara, Egypte, in een piramide van een arts, 2500VC. Vanuit Saqqara zou het zich verspreid hebben via het Romeinse Rijk tot in de rest van de wereld. Maar ook de chinezen gebruikten de technieken al minstens 3000 jaar geleden in combinatie met accupunctuur.


Stories the feet can tell: de 'founders' van de moderne reflexologie

Voorloper van de reflexologie was Dr. Fitzgerald (1872-1942). Hij ontdekte, dat wanneer er druk werd uitgeoefdend op bepaalde delen of zones van de voet, andere delen op het lichaam verdoofd geraakten. Fitzgerald maakte hierbij gebruik van allerhande hulpmiddelen: van wasknijpers tot elastieken banden. Hij publiceerde over zijn bevindingen en schreef er ook een boek over, samen met Dr. Edwin Bowers,  dat hij 'Relieving pain at home' (1917) noemde. Hij noemde zijn techniek 'zone Analgesia'. Hij verdeelde het lichaam in 10 longitude zones die over het hele lichaam lopen. 

Deze zones werden later uitgebreid met horizontale zones door Dr. Shelby Riley, die nauw met Fitzgerald samenwerkte. Hij ontwikkelde de techniek verder zodat deze kon worden uitgevoerd met duimen en wijsvingers.

Stories the feet can tell: en toen kwam Eunice

En ze ontwikkelde de techniek die we ook vandaag nog gebruiken.
Eunice Ingham, geboren in 1886 in South Dakota US, werkte als fysiotherapeut voor Dr. Riley en hij was haar leermeester. Zij nam de tijd om meer onderzoek te doen naar deze technieken. Urenlang bracht ze door met voeten inspecteren, gevoelige plekjes te vinden en deze plekken te linken aan plaatsen in het lichaam. Zij ontdekte dat deze plekken vaak correspondeerden met organen. Waar Fitzgerald ontdekte dat druk uitoefenen, kon verdoven; ontdekte Ingham dat het bewerken van deze zones met wisselende druk, een stimulerend effect had in het lichaam.


Eunice's levensdoel was de mensheid te helpen, zoveel ze kon en zolang als ze kon. In 1938 bracht ze haar boek uit ' The stories the feet can tell' (en later kwam ook het boek 'stories the feet have told', en nog later werden beiden gebundeld). Ze reisde rond om workshops te geven en kreeg zo steeds meer bekendheid bij andere gezondheidswerkers. Vanaf eind jaren '50 kreeg ze hulp van Dwight Byers, haar neef, en zijn  Eusebia Messenger. 

Eunice stierf in 1974 op 85-jarige leeftijd, nog steeds rotsvast ervan overtuigd dat reflexologie de mensheid kan helpen. Half jaren '70 ging Eusebia op pensioen en richtte Dwight Byers 'The international institute of reflexology' op.

Stories the feet can tell: verderzetting met Hanne Marquardt

Hanne Marquardt, geboren in 1933 in Bavaria DE, ging na de oorlog 3 jaar in Engeland studeren als verpleegster. Teruggekomen vulde ze dat aan met medische massages en natuurgeneeskunde. In 1958 kwamen de praktijken van Eunice Ingham haar ter ore. Sceptisch als ze was, ging ze dit zelf testen bij haar patiënten, om te ondervinden dat er inderdaad wat in zat, in deze techniek. Ze ging in de leer bij Eunice zelf en bracht de reflexologie mee naar Europa in de jaren '60. Vanaf 1967 ging ze zelf ook therapeuten in Europa opleiden in deze techniek. Ze ontwikkelde de techniek verder en is werkelijk de grondlegster van de reflexologie in Europa, met verschillende scholen en workshops over heel Europa.

Hanne Marquardt en ik tijdens de workshops die ik bij haar volgde in 2019

Stories the feet can tell: ik mag er een klein deel van uitmaken

Ikzelf mocht de eer hebben om 2x een weekend les te krijgen van Hanne in Hasselt. Wat een dame! Niet alleen bezit ze een enorme wijsheid en kennis maar ook een gezonde dosis humor die ik best wel wist te appreciëren. Ondertussen heeft ze laten weten geen reizen naar het buitenland meer te doen, met de gezegende leeftijd die ze heeft, ook heeeel begrijpelijk. Al zal ik het altijd jammer vinden dat ik niet nog méér van haar kon leren. Ze woont nu terug in een klein dorpje in het Zwarte Woud, dicht bij haar eerste Reflexologie School, waar ze geniet van haar rol als mama, oma, en overgrootmoeder in haar grote familie. 

Zelf ben ik een erkend reflexoloog, volgens beroepsvereniging BeVo, met een specialisatie in fertiliteit en hormonen. Ik werk volgens een holistische visie, omdat ik het enorm belangrijk vind dat àlle aspecten bekeken worden. Ik combineer mijn praktijk ook met oa Aroma Zorg, low tox life, ea..
Een erkend reflexoloog garandeert je een degelijke opleiding te hebben gehad, en bovendien voldoende bijscholing te volgen. Wil jij weten welke erkende reflexoloog in jouw buurt zit? Kijk dan gauw op de website van BeVo0 Comments

Leave a Comment