Wat is het verschil tussen essentiële olie en draagolie? Het is een vraag die ik regelmatig krijg van mijn teamleden of de mensen om mij heen. Ik vertel uitgebreid over essentiële olie in mijn gratis online workshop 'Essentiële olie, jouw highway naar meer welzijn' maar over draagolie deed ik nog niets, dus daarom gauw een korte blog.

Liever kijken? Dat kan ook: 


Het verschil tussen essentiële olie en draagolie, maar wat is een draagolie?

Een draagolie is een vette, plantaardige olie uit vruchten, noten en bloemen (mijn favoriete is de V6 van Young Living die uit verschillende draagoliën bestaat. Je vindt m hier) De olie wordt idealiter koudgeperst om alle mineralen en andere stofjes te behouden, en elke olie heeft ook zijn eigen eigenschappen, werking en specifieke geur. We gebruiken draagolie om essentiële olie te verdunnen, om rollertjes te maken, als basis in crémes en serums, etc.... Veelzijdig dus. Door essentiële olie in draagolie te doen, kan je trouwens ook een veel groter oppervlak insmeren, kostenbesparend dus, want draagolie is over het algemeen goedkoper dan essentiële olie.


Wat is dan het verschil tussen essentiële olie en draagolie?

Het verschil zit hem in de moleculen. De moleculen van draagolie zijn vele malen groter dan de moleculen van een essentiële olie. Maar wat betekent dat nu en wat doet het?

Met een draagolie kan je in de eerste plaats essentiële olie verdunnen, ze lossen in elkaar op, waar olie en water niét oplossen met elkaar en dus ook niet verdunnen. Dat is één. 
Maar anderzijds, doordat de kleinere moleculen van de essentiële olie hechten aan de grotere moleculen van de draagolie worden ze ook minder snel door de huid opgenomen.

Daarom verdunnen we de essentiële olie op voorhand, zeker bij hete oliën zoals marjoram, wintergreen, oregano, enzovoorts... Maar ook wanneer de huid reageert en rood wordt na het smeren van essentiële olie gaan we na met een draagolie. Het rood worden wijst meestal niet persé op een gevoeligheid maar vaak wel op het feit dat de huid niet genoeg opname capaciteit heeft. Zeker de oliën met een hoog gehalte aan sesquiterpenen, zoals bijvoorbeeld cedarwood, worden heel snel opgenomen doordat de moleculen echt heel erg klein zijn. Dus door na te gaan met een draagolie, of ze op voorhand in een draagolie te doen, trekt de essentiële olie dus minder snel in de huid.


Het verschil tussen essentiële olie en draagolie? : de test

Ik deed de test. Ik heb er onlangs over gehoord en ik werd zelf ook nieuwsgierig. Ik deed een druppel olijfolie (draagolie) en een druppel Frankincense (essentiële olie) naast mekaar op mijn arm en wachtte af wat er zou gebeuren.

Frankincense liep in ieder geval onmiddellijk rond mijn arm, door de lage viscositeit ('dikte' van de olie) waar de olijfolie heeeel op het gemakje eraf kroop. De Frankincense was na een dikke minuut helemaal verdwenen en in mijn huid getrokken. De olijfolie heb ik na 2 minuten zelf eraf geveegd omdat ik waarschijnlijk anders nog lang mocht blijven zitten. Zo zie je dan echt het verschil tussen beide oliën.
Ik zou zeggen, doe zelf de test ook even en laat me in de reacties weten hoe het bij jou ging.11 Comments

 1. Interessante blog! Dit kende ik nog niet.
 2. Super interessant en leuk om te lezen
 3. Interessant! Mooi kleurenpalet heeft je blog!
  Sandra Geusens AUTHOR  06/26/2021 07:06 AM Central
  Oh dankjewel. Leuk compliment! 😊
 4. Ingrid Vernimmen  06/25/2021 04:52 PM Central
  Superduidelijk en nuttig artikel ! top
 5. katinka michiels  06/25/2021 12:58 AM Central
  Superleuk artikel. Duidelijk en leuk gebracht. Er bestaat nog wel eens onduidelijkheid over.
 6. Heel interessant en heldere uitleg. Leuke website! Bedankt!
 7. Da's inderdaad iets waar ik ook regelmatig vragen over krijg. Dus handig dat ik naar je blog kan verwijzen.
  Sandra Geusens AUTHOR  06/24/2021 01:47 PM Central
  Dankjewel ... En zeker niet twijfelen als je hier vragen over krijgt. Delen maar 😊
 8. Mooi en duidelijk verhaal. Goede informatie en prachtig vorm gegeven.
  Ik werk ook met YL. Dus vond het zeker interessant.
  Sandra Geusens AUTHOR  06/24/2021 09:34 AM Central
  Super! Met YL heb je absoluut de juiste keuze oliën gemaakt! Fijn om te horen dat het interessant voor je was. Wees zeker vrij om de blog te delen met anderen als de gelegenheid zich voordoet.
 9. Hester Wehkamp-Nieuwkerk  06/24/2021 05:31 AM Central
  Hallo Sandra, Een heel heldere uitleg heb je hier weergegeven. Het heeft mij in ieder geval op ideeën gebracht om in het dagelijkse leven wellicht meer met essentiële oliën te doen. Leuk onderwerp! Succes ook.
  Sandra Geusens AUTHOR  06/24/2021 09:33 AM Central
  Ja, zeker essentiële oliën gaan inzetten. Ze zijn zo een verrijking. Kijk zeker ook mijn gratis online workshop 'Essentiële olie, jouw highway naar meer welzijn' onder het tabje gratis training bovenaan de pagina. Bedankt voor je reactie.
 10. Esther van der Ham  06/24/2021 04:57 AM Central
  Heel interessant, wist ik niet!
  Sandra Geusens AUTHOR  06/24/2021 09:32 AM Central
  Bij deze 😁
 11. Dit is inderdaad een vraag die ik ook heel regelmatig krijg. Dus super om hier een blogje aan te wijden!!
  Sandra Geusens AUTHOR  06/24/2021 09:31 AM Central
  Wees vrij om de blog te delen wanneer je de vraag krijgt 😉

Leave a Comment