DAEp0tu_9eY

Terug naar school, het is weer even schakelen voor de kinderen. Herken jij dat ook? De kinderen beginnen die eerste week vol goede moed en dan plots valt het stilzitten, de focus en de concentratie toch wel tegen.
Mijn dochter maakt nu de omschakeling van kleuter naar het eerste leerjaar en het valt haar zwaarder dan we hadden verwacht. Gisteren waren daar al de eerste huiswerktranen.
Ik kwam maar net binnen na mijn werk en zag mijn man met een serieuze blik aan tafel zitten en mijn dochter compleet in tranen aan haar oefenboekje.
Gelukkig heb ik voor alles een olie en ik sprong er meteen op met wat
 orange en stressaway om de sfeer te verlichten.    
Maar wat doe je bij focusproblemen? Hoe kan je concentratie stimuleren?

Liever kijken? Dat kan ook:

Concentratie: is er wel een probleem?

Jonge kinderen kunnen zich minder lang concentreren dan oudere kinderen. Lijkt logisch, maar toch vergeten we dat vaak. Om het even duidelijk te hebben, de richtlijn:
* 6 jaar: 10 minuten
* 10 jaar: 20minuten
* 13 jaar: 30 minuten
Er is ook een verschil tussen gedwongen of vrijwillige concentratie. Wanneer je iets heeeel leuk vindt, zoals computerspelletjes spelen bijvoorbeeld, komt de concentratie als vanzelf. Wanneer saaie lessen geleerd moeten worden, is dat al een stuk moeilijker. Ook belemmering speelt een rol, lúkt het niet om zich te concentreren door externe factoren of is er werkelijk een concentratiestoornis en kán het kind zich niet concentreren?

DAEp0kvISL8

Concentratie: wat werkt er niét!

Laten we daar maar eens mee beginnen want welke ouder laat zich niet vangen door de zinnetjes:
'Zit nu eens recht!'
'Stop eens met wiebelen!'
'Concentreer je nu toch eens!'
Je zal op deze manier je kind er wel aan herinneren dat er concentratie vereist is, maar bovenal zal zowel jij als je kind gewoon gefrustreerd geraken. En eens we in de frustratiemolen zitten, vergeet de concentratie maar... 
Maar wat werkt er dan wel?

Concentratie tip 1: haal de belemmeringen weg

Zorg voor een rustige omgeving... Zet de tv uit, speelgoed aan de kant, radio af, andere kamer weg van eventuele andere kinderen, zet de hond ff vast (want die blaft hier namelijk op elk blaadje dat voorbij waait 😅), enz... Hoe minder afleiding, hoe hoger de concentratie zal zijn. Of kinderen nu een stoornis hebben of niet, ze worden als het ware IN de televisie gezogen van het moment dat die opstaat tijdens huiswerktijd.
Hier bij ons hoort bij 'een rustige' omgeving ook steevast essentiële olie om de sfeer te bepalen. 
Zorgt huiswerk maken voor stress, kies dan voor 
stressaway en orange, anders zou ik zelf gaan voor lemon en peppermint, dé topfocus blend, eventueel aangevuld met rosemary.
Is het in de klas te onrustig, kan je altijd met de leraar naar oplossingen zoeken. Zo bestaan er hoofdtelefoons die de externe geluiden van de andere kinderen dempen, of kan er bijvoorbeeld een tussenscherm geplaatst worden aan tafeltjes.
White Angelica essentiële olie of Frankincense zijn ook heel goede om het teveel aan prikkels buiten te houden.  
 

DAEp0qEuPPg

Concentratie tip 2: essentiële olie

Ik liet het juist al vallen, essentiële olie gaat hier steevast in de diffuser na schooltijd. Maar ook in een rollertje, voor thuis én voor in de klas. Essentiële olie is namelijk hoog in terpenen en die hebben een positieve invloed op onze concentratie, en dan meer bepaald de sesquiterpenen. Terpenen zijn hele kleine minuscule moleculen die zuurstof en voedingsstoffen tot diep in onze cellen, en dus ook in ons brein, brengen. Ik ga je de hele wetenschap besparen maar goed voor onze concentratie dus. Fijne oliën om in een roller te doen, zijn Frankincense (hoog in terpenen en heilzaam voor emoties en contact met jezelf), Rosemary (voor geheugen en mentale klaarheid), Peppermint en Lemon (topfocus blend), Clarity (voor meer helderheid in het hoofd), Motivation (spreekt voor zich bij huiswerk vooral 😉) en onze absolute studietopper Geneyus, samengesteld uit een hele hoop oliën die gronden, kalmeren, balanceren, enz... Cuppen en rollen maar, zou ik zeggen!     
Cuppen brengt de olie rechtstreeks in verbinding met het brein (waar we 'm nodig hebben) en rollen doe je best op de hersenstam. Die vind je achter in je nek, net dat zachte plekje onder je schedelrand. Of je kan de olie aanbrengen op de dikke teen en goed inmasseren, want daar ligt de reflexzone van de hersenen. Wil je meer weten over essentiële olie, meld je dan aan voor mijn gratis online workshop of voor de essentiële olie - challenge.

DAEp0iYgfa8

Concentratie tip 3: friemelen, wiebelen

Waar men vroeger dacht dat bewegen afleidde, is men er nu achter gekomen dat bewegen tijdens het leren net stimuleert. Dat kan zelfs gaan om hele kleine bewegingen, friemelen aan een trui, tikken met een potlood of pen, een haarlok rond de vinger draaien, op en neer wippen op de stoel ... 
Als volwassene ergeren we ons daar soms aan maar eigenlijk nemen we zo het kind de concentratie af.
En we doen het zelf bovendien ook!
Denk maar eens na wanneer je aan de telefoon hangt bijvoorbeeld. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar leg pen en papier voor mijn neus en ik begin altijd te kribbelen en te tekenen terwijl ik luister. Herkenbaar? Laat het mij weten in de reacties.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat het de klasgenootjes stoort zodat zij dan weer uit de concentratie worden gehaald. Er bestaan hulpmiddelen om jouw kind te laten friemelen zonder dat het de anderen stoort. Denk maar aan een wiebelkussen, een kauwketting of een tangle...

DAEp0mVRikM

Contratie tip 4: beweging

Bewegen tijdens de les is goed voor de concentratie. Een onderzoek door de rijksuniversiteit in Groningen wees uit dat kinderen die tijdens de les bewegen, veel meer leerden dan hun leeftijdsgenootjes die stilzaten.  Bovendien waren die kinderen ook fitter en hadden ze minder last van overgewicht. Maar ook sporten buiten de lesuren kan de focus vooruit helpen. Met de fiets of lopend naar school zou zelfs al leiden tot meer concentratie. Gek genoeg meer bij meisjes dan bij jongens.
In veel scholen hebben ze het al helemaal begrepen. Overgewaaid uit Engeland, is er nu ook bij ons de Daily mile ... Elke dag een kwartiertje hardlopen op school. Fittere kinderen en betere concentratie. 2 vliegen in 1 klap! Wist je trouwens dat de Daily Mile ook voor werknemers en meer bepaald thuiswerkers bestaat? 😉 (het zou niet mis zijn als dit ook in het bedrijfsleven ingevoerd werd!)

Concentratie tip 5: training

Je kan het geheugen trainen door in huis opdrachtjes te geven. Ook weer 2 vliegen in 1 klap want je huishouden vaart er wel bij en de concentratie van je kids eveneens 😉
Na het winkelen bijvoorbeeld: 'neem 3 sinaasappelen uit de doos en leg ze in het linkerbakje in de koelkast, neem vervolgens de helft van het toiletpapier en breng het naar het toilet beneden en breng de andere helft naar boven, neem vervolgens het brood en leg het op zijn plek' ... en zo kan je het lijstje steeds uitbreiden.  
Bij echt grote opdrachten, is het dan misschien net weer handig op die op te delen in specifieke delen. Bijvoorbeeld bij het opruimen van hun kamer: ipv 'ruim je kamer op' maak je daarvan 'ruim nu eerst je barbies op en daarna de puzzels'. Zo weten ze meteen waarop ze specifiek moeten concentreren.
Of je kan spelletjes spelen waar concentratie voor nodig is : memorystrategodokter bibberschakendammen,...

DAEp0gK6S8Q

Concentratie: andere tips

Uiteraard zijn er nog andere factoren die kunnen helpen. Algemene dingen die logisch lijken en waar we niet altijd bij stilstaan.
Zoals:
* voldoende slaap
* een goed ontbijt 
* voldoende water drinken
* balans tussen inspanning en ontspanning
* een stabiele omgeving zonder angsten of emotionele spanning

Concentratie: als het echt een probleem blijft...

Is er ondanks al deze tips toch nog een ernstig probleem met concentratie, ga daar dan zeker verder mee. Hoewel veel kinderen kampen met concentratie problemen, kunnen er ook dieperliggende problemen zijn en spreekt met van een concentratie stoornis. Maak je je zorgen hieromtrent, bespreek dat dan zeker met jouw huisarts of de leerkracht. 

Heb jij nog tips die hier niet tussen staan? Laat het mij zeker weten in de reacties.

DAEp0hy4wLI

1 Comment

  1. Wat herkenbaar. Pieter is ook gestart in het eerste leerjaar en hij vind het lastig hoor, al dat leren. En dan thuis ook nog eens! De spelletjes tip vind ik echt geweldig, dat doen we hier regelmatig. Over de olie ga ik je eens een berichtje sturen dit weekend!
    Sandra Geusens AUTHOR  09/17/2021 06:50 AM Central
    Ja, heerlijk om te zien hoe groot ze al worden wel. Het is weer een heel nieuwe fase in hun leven. En ik vind het super om op die manier steeds weer aan mijn eigen kindertijd herinnert te worden. Ik zit steeds terug helemaal weer in dat 'zoveel te ontdekken' gevoel. En berichtje altijd welkom. Ik hoor je wel binnenkomen 😉

Leave a Comment