Terug naar school, het moment zit er weer aan te komen. Hoe verloopt dat bij jullie? Gaat het vlotjes of is het toch wat moeilijk om de knop weer om te zetten? Plots opnieuw in een ander ritme, kids die misschien weer net wat vermoeider zullen zijn, die meer focus nodig hebben, meer prikkels te verwerken hebben, een humeur dat daaronder lijdt, en ga zo maar door... 
Niet overal loopt die eerste periode van een leien dakje. En al helemaal wanneer de kids voor grote veranderingen of keerpunten staan zoals het eerste leerjaar, het eerste middelbaar, enz... Of misschien heb jij wel een allerkleintje in huis dat zijn of haar eerste stappen op school zal zetten. Spannend!
In deze blog ga ik over een aantal struikelblokken.

Liever kijken? Dat kan!
Back to school: oh zoveel spanning

Het is nu eenmaal eng, zo'n eerste schooldag. Mijn eigen dochter gaat naar het eerste leerjaar, nieuwe leerkrachten, andere speelplek, ze gaat opnieuw bij de kleinsten zijn, er zal huiswerk aankomen, enzovoorts... 
Ze vindt het superspannend maar er komt dan ook heel wat op haar af. 
Ik begin in de laatste dagen van de vakantie alvast volop over school te vertellen, kwestie van mentale voorbereiding. Ik leg haar uit wat haar te wachten staat, met het nodige enthousiasme. Ik vraag haar naar hoe zij zich erbij voelt ook, laat de kids maar ventileren en erken dat ze gerust wat nerveus mogen zijn maar geef hen ook mee hoe sterk ze wel zijn, dat fouten maken mag en er zelfs bij hoort. 
Op deze laatste vakantie-dagen kan je ook alvast het 'nieuwe oude' ritme er terug inkrijgen. Hoewel het uitnodigt om toch nog eeeeeven van de vakantie te genieten, is het toch best al op tijd naar bed, op tijd opstaan, op vaste tijden eten en tussendoortjes, ochtend- en avondroutines...

Je kan je kids in deze periode ook extra een voetmassage geven. Ik neem nu voor het slapengaan vaak even hun hielen vast, op die manier haal ik ze uit hun hoofd. Letterlijk, want ik zit aan hun voeten. Maar ook zijn de hielen de reflexzone van het bekken, en ideaal om te aarden en balans te vinden.

Bij extra spannende momenten doe ik een Aroma Reset. Ik ben Aroma Freedom Practicioner, ik help mensen met beperkende gedachten, overtuigingen, emoties te identificeren en los te laten. De aroma reset is een verkorte versie van de aroma freedom techniek en ideaal om spanningen en emoties in het moment aan te pakken. (Schrijf je in voor de essentiële olie challenge als je de aroma reset zelf wil ervaren)


Back to school: avondroutine

Voorbereiding is het halve werk, zei mijn moeder altijd. Leg de avond ervoor alles klaar wat klaargezet kan worden, dat bespaart je tijd. 
Voorbeeld: maak de boterhammetjes voor school al, zorg dat het ontbijt zoveel mogelijk klaarstaat, dek de tafel al...
Leg zeker ook de kleren al klaar die jij of je kids gaan aandoen. Heb je zo'n dochter als de mijne met een heel eigen mening wat kleding betreft, zorg dan niet dat je 's morgens ellenlange discussies moet voeren. Ga gewoon de avond ervoor al na wat voor weer het zal worden en geef haar dan enkele opties waaruit ze zelf kan kiezen. Door de keuze te beperken voorkom je sowieso al discussie en stress ;-)
En nog een bijkomend voordeel: je hoeft in de ochtend niet naar ondergoed te lopen zoeken want geloof me, als er 1 gezin is waar de was grandioos achterloopt, dan is het hier wel. :')
Zorg voor de rest voor een goede avondroutine die voor jullie past. Hier is dat tandenpoetsen, diffuser vullen en aanzetten, eventueel verhaaltje en knuffelen...Back to school: ochtendrush

Ooooh, die snooze knop is toch populair!!! In elk gezin zit er wel een snoozer. Met gevolg dat er minder tijd is om klaar te geraken, iedereen op zijn kop staat en het humeur meteen tot -10 zakt.... Geen goede manier om de dag te beginnen. 
Dus wat doe je eraan? 
Eerst en vooral, lees de tip hierboven: een goede avondroutine ;-)
Zorg dat de wekker uit jouw buurt staat, zodat je op moet om hem af te zetten. Kans is groot dat je meteen opstaat als je dan toch al uit bed bent. Kan je echt niet zonder snoozen, zet de wekker dan vroeger zodat je gerust kan snoozen zonder dat je tijd daaronder lijdt.
Sta als ouder liefst zelf een half uurtje op vóór het hele huis wakker wordt. Op je gemakje een tasje koffie, een paar minuutjes yoga, zelf wakker worden en even met een rustgevende olie cuppen (= olie in de hand, kommetje maken voor je gezicht en diep inhaleren) zorgt ervoor dat je met een rustig gemoed de ochtend ingaat, en dat straalt vanzelf af op je kids. Mijn favoriete olie hiervoor is 
StressAway of de Peace&Calming roller om in mijn nek te rollen.  
Maak vervolgens het traagste kind als eerste wakker!Back to school: een frisse kop en een goed humeur

Meteen uit bed springen en fris opstaan! Het is niet iedereen gegeven. Mijn man wel, maar ik ben niet zo'n ochtendmens.
Spray meteen na het opstaan een beetje floral water in je gezicht en dat van je kindjes, onmiddellijk wakker ;-) Helemaal geweldig vind ik zelf
 'misting spray'. Gewoon wat floral water daarin overhevelen en sprayen maar, heerlijke sensatie vind ik zelf!  
Ik gebruik ook een druppeltje 
peppermint op mijn kruin of in mijn nek, dat geeft meteen een oppepper in de ochtend. Bij de kleintjes verdun ik deze wel, of gebruik de Refresh olie uit de kidscents lijn van Young Living.  
Drink een groot glas water om jouw systemen in gang te zetten en doe aan ochtendgymnastiek. Zet een leuk muziekje op en doe samen met je kids enkele rek- en trekspelletjes. Tegenwoordig doe ik met mijn dochter in de ochtend Gary's Great Day protocol, een leuk protocol met essentiële olie om je dag geweldig te beginnen.
En wees vooral lief voor elkaar. Mijn kids in de ochtend knuffelen, is echt de heerlijkste start van de dag. 
Ondertussen zet ik de diffuser aan met wat orangepeppermint of lemon (allemaal oliën uit onze starterkit trouwens!) voor een goed humeur en wat ochtendboost.   
.

Back to school: prikkels prikkels prikkels 
Terug naar school gaan, betekent ook opnieuw wennen aan de vele, vele prikkels die er op de kindjes afkomen. Mijn zoontje is daar bijvoorbeeld heel erg gevoelig aan. Dat is een emmertje waar de prikkels met bakken in gestort worden en dat emmertje loopt al heel gauw over... 
Voor hem heb ik een extra 'filter' om het net iets makkelijker te maken. Voor hij naar school vertrekt, doe ik een druppel 
White Angelica in mijn handen en 'zet dat in zijn aura'. Klinkt zweverig, I know, maar het helpt hem wel. Ik vermoed dat het heeft te maken met de frequentie van de olie. Het maakt het voor hem in ieder geval een stuk makkelijker. Ik ga met mijn handen over zijn kruin, zijn schouders, voor- en achterkant helemaal tot beneden aan zijn voeten. En ik smeer het af over zijn schoudertjes.
Naar school geef ik een rollertje mee. Ze weten dat ondertussen, wanneer mijn mannetje het moeilijk heeft, hem even uit de situatie (de prikkels) te halen en het rollertje op zijn schouders en in zijn hals doen. Ook 
Frankincense olie is een enorme hulp. Gewoon 1 druppeltje op de kruin en he is set to go!
Nog ouders hier met gevoelige kindjes? Laat het mij weten in de reacties! En lees zeker ook het blog over mijn lieve kleine bijzondere man 
'Mijn bijzondere kind, mijn bijzondere aanpak'

Voor ik de kindjes van school ga afhalen, zet ik reeds de diffuser aan met 
stressaway en orange erin. Kids komen vaak opgedraaid thuis en dit maakt de sfeer in huis meteen rustig(er ;-)). Ook een kopje gekoelde kamille thee helpt hen om de dag van zich af te schudden. Belangrijk ook is om je kids gewoon lekker even hun verhaal te laten doen en te laten ontladen van hun drukke dag.


Merk je dat ze, zeker de eerste dagen kan dat het geval zijn, moeilijk tot rust komen 's avonds; dan kan je zeker ook weer opnieuw met die voetjes aan de slag. Hielen vastnemen, zachtjes masseren over de rest van de voet en heerlijk de spanning eruit laten vloeien.

Heb jij nog leuke 'terug naar school'-tips, laat ze mij zeker weten in de reacties! Of laat me weten of jij iets aan deze tips hebt.2 Comments

  1. Zoveeel tips! En simpel toe e passen!
    Sandra Geusens AUTHOR  09/03/2021 09:32 AM Central
    Ja, het zijn soms de simpelste tips die het meeste effect hebben. Maar net daardoor vergeten we ze vaak, omdat ze zo simpel zijn. 😉
  2. Wauw, super, wat een waardevolle tips! Zo'n goede avondroutine maakt de volgende ochtend heel wat relaxter (niet alleen voor je kindjes maar zeker ook voor jezelf)!
    Sandra Geusens AUTHOR  09/03/2021 09:31 AM Central
    Ja, ik zou het alleen zelf ook net iets beter kunnen toepassen soms, want het maakt écht een verschil in de ochtend (heb ik vanmorgen weer morgen ondervinden 😁)

Leave a Comment