Voorjaarsmoeheid: misschien heb je er elk jaar wel last van, maar als het aan mij ligt, ik vind dat ie dit jaar harder toeslaat! Vind je ook niet?
Of zou Corona daar ook voor iets tussen zitten? We zitten al zo lang 'binnen'.
Ik ging op zoek naar tips.

Misschien herken je het wel. Bij voorjaarsmoeheid heb je plots last van volgende 'symptomen':

  • je bent moe, de hele dag door, hoeveel je ook slaapt
  • je reageert emotioneler
  • je bent prikkelbaar
  • je slaapt anders dan anders
  • je hebt minder energie
  • je kan je slecht concentreren
  • je voelt je lusteloos
Voorjaarsmoeheid is het resultaat van onze winterslaap....

Wat? Winterslaap, zeg je? 

Yep... Want ook al slaap je niet letterlijk de winter door, je hele systeem gaat een beetje trager werken. Net zoals het in de natuur gaat. Het is zo in ons geprogrammeerd, want in vroegere tijden, was er in de winter minder eten, dus moesten we spaarzaam zijn met onze energie. 
We keren in onszelf, we bewegen minder, we komen minder buiten en hebben een tekort aan vitamine D, etc...

In de lente verhoogt de energie in de natuur weer, planten en bomen staan klaar om weer te ontspringen, om uit te schieten en volop te gaan bloeien. De zon gaat langer, warmer en harder schijnen. Beestjes komen uit hun holletje en alles komt buiten weer tot leven. Je voelt de spanning en energie met de dag stijgen. 

Wij kunnen dat tempo van energie in de natuur niet volgen en daarom voelen we ons zo ontzettend moe. We trillen nog niet mee op de frequentie van wat er met de rest van de wereld gebeurt.



Maar wat kan je eraan doen? 
Ik geef je een aantal tips, 10 om precies te zijn. Ik geef je de krachtigste (en makkelijkste) tip, de leukste (het mag ook eens plezant zijn), de lekkerste (nu ja, smaken verschillen, oordeel zelf maar 😉) en de saaie tips, die iedereen wel weet, maar niemand toepast 😁

Voorjaarsmoeheid: de makkelijkste maar ook krachtigste tip

1. Ondersteun jezelf met essentiële olie
Eerst en vooral is essentiële olie supermakkelijk om te gebruiken, ik heb zelf overal rollertjes liggen. En ze zijn ideaal om je frequentie te verhogen. Alles op de aardbol heeft namelijk een frequentie, een trilling. Die van ons als mensen ligt ideaal rond de 68MHZ... Wanneer deze verlaagt naar 65 bijvoorbeeld, zijn we reeds vatbaarder voor allerhande kwalen... Vandaar dat we in de winter waarschijnlijk ook vaker last hebben van vanalles en nog wat. 
Maar je frequentie kan je verhogen, door onder andere vers voedsel te eten, groenten/fruit/kruiden. Door buiten te gaan wandelen. Maar ook essentiële oliën hebben een heel hoge frequentie die onze frequentie gaat beïnvloeden. 
Daarnaast bieden de oliën ook troost, rust of geven net meer energie. Ik geef je enkele recepten voor in de diffuser: 

  • Stressaway en orange brengen rust en een vrolijk gemoed
  • Pepermunt en lemon zijn echte energieboosters en ze geven meteen een fris gevoel
  • Frankincense wanneer de vele nieuwe prikkels je teveel worden
  • Purification klaart de lucht in huis
Wil je meer weten over essentiële olie, meld je dan zeker aan voor mijn gratis online workshop hierover.


Voorjaarsmoeheid: de leuke tips!

2. Neem wat extra tijd voor zelfzorg
Zelfzorg staat sowieso hoog op mijn prioriteitenlijstje. Af en toe moet je gewoon even tot jezelf kunnen komen en doen wat jou tot rust brengt. Lees een boek, ga wandelen, neem een bad (heerlijk mét essentiële olie!), kijk je favoriete serie op tv, tuinieren, schilderen, shoppen met vriendinnen, saunabezoek (wat de corona maatregelen op dat moment dan ook toelaten), ... Bouw gewoon kleine momentjes van ZEN voor jezelf in, kleine gelukjes doen je energie toenemen.

3. Een bezoekje aan de voetreflexologe
Deze sluit mooi aan bij de zelfzorg. Wanneer de dagen langer worden en er meer licht is, veranderd ook de hormoonbalans in het lichaam. Serotonine levels gaan omhoog en melatonine levels dalen. Serotonine is ons 'gelukshormoon', het is het hormoon dat ons wakker maakt, energie geeft en activeert ons lichaam. Melatonine daarentegen is het slaaphormoon, het zorgt voor een goede nachtrust. Deze hormonen maken dus een belangrijke shift onder invloed van licht.
Een voetreflexologe is geen dokter, maar we brengen balans. We zorgen voor homeostase in het lichaam. Daarbij komt dat je lichaam tijdens die momenten ook echt in pure pure ontspanning gaat waardoor je batterijtje weer even in sneltempo kan laden. 
Woon je in de buurt, ben zeker welkom in mijn praktijk. Woon je wat verder, check dan de site van beroepsvereniging BeVo of er een voetreflexologe in jouw buurt woont.

Voorjaarsmoeheid: de 'lekkere' tips

4. Let op je voeding
Eet best seizoensgroenten, die zijn op hun best... rarara, in hun seizoen! Dat betekent ook dat ze op dat moment het meeste voedingsstoffen bevatten, vitaminen en mineralen worden op die manier op een natuurlijke manier aangevuld. Wil je weten welke groenten er in de lente zoal te vinden zijn? Lees dan mijn blog over seizoensgroenten. Eet vitamine D-rijk voedsel, bijvoorbeeld vette vis zoals haring, zalm en makreel.
Let op met salades en koude gerechten en dranken. Het eerste dat jouw lichaam hiermee moet doen, is het opwarmen, en dat kost ... energie!
Merk je dat je toch moe blijft op de lange termijn, neem dan contact op met je arts. Hij of zij kan controleren welke tekorten je hebt en deze kan je eventueel aanvullen met supplementen. Ik gebruik zelf steeds de supplementen van Young Living, ze zijn verrijkt met essentiële olie. De terpenen in de olie zorgen ervoor dat de werkzame stoffen tot diep in de cel geraken.  




5. Drink voldoende water
Wanneer we meer gaan bewegen, moeten er meer afvalstoffen afgevoerd worden uit ons lichaam, maar ook moeten de vochtreserves aangevuld worden. Drink dus zeker voldoende water. En water drinken hoeft niet saai te zijn. Ik pimp mijn water met essentiële olie van grapefruit of lemon. Of als het warmer weer is, met peppermint. 
Thee of soep is bij voorjaarsmoeheid misschien zelfs nog beter. Zoals ik eerder al zei, alles wat je lichaam niet zelf hoeft op te warmen, spaart op dit moment energie.

6. Vermijd snelle suikers
Ik ben er ook toe geneigd wanneer ik vermoeidheid voel: grijpen naar chocolade of koekjes! Snelle suikers geven ons een energiepiek. Maar op de lange termijn zorgen ze voor meer vermoeidheid en ze komen onze gezondheid echt niet ten goede! Vervang koekjes en chocolade door noten, fruitsla, fruitrepen, granenrepen. En maak je ze zelf, dan beslis jij hoeveel suikers erin zitten. (hier vind je een leuk recept)

7. Vervang koffie, alcohol en energiedrankjes
Het ene geeft je meer energie en het andere doet je beter slapen... Of zo lijkt het toch. De effecten zijn slechts tijdelijk en gaan je in the end net méér uitputten. Drink liever een kop warme melk met honing "s avonds. Melk stimuleert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. 
Drink overdag niet meer dan 3 kopjes koffie. Of vervang je koffie door koffie-vervanger. Ikzelf ben gek op de Bambu koffie met honing, amandelmelk. En soms voeg ik een druppeltje cinnamon bark essentiële olie toe, als ik mezelf écht wil verwennen. Het is niet alleen lekker maar kaneel heeft een regulerend effect op de bloedsuikerspiegel waardoor het de zoete trek wegneemt. Kaneel geeft ook een verzadigend gevoel, waardoor je minder gaat snacken.

Voorjaarsmoeheid: de dingen die je heus wel al weet ;-)
8. Slaap voldoende
Ben je moe, probeer dan te rusten. Kruip wat vroeger in bed... Ga jezelf vooral niet halsstarrig forceren om mee te deinen wanneer jouw energie daar nog niet toe in staat is. Beter laadt je jezelf eerst genoeg op, zodat je er volop kan invliegen wanneer het kan. Let wel op dat je ook niet téveel gaat slapen. Zeker overdag de dutjes beperken tot 20 à 25 minuten, een powernapje is vaak genoeg om je erdoor te slepen. Ga je te vaak dutten, dan breng je je slaappatroon in de war waardoor je tijdens de nacht niet voldoende diep slaapt om op te laden.
Voor extra goede nachtrust, zet een diffuser op de kamer met lavendel-olie, stressaway of peace and calming. Ik doe er ook altijd een druppeltje orange bij, dan slaap ik als een roosje (gebruik enkel oliën van topkwaliteit, zodat je geen chemische en synthetische geuren inademt in je slaap. Bekijk mijn gratis workshop Essentiële Olie hier)

9. Kom meer buiten
Ga wandelen, als het kan in de natuur. Je komt ervan tot rust, laadt je batterijen weer op, verhoogt je frequentie én het zonlicht zorgt ervoor dat je vitamine D weer wordt aangevuld. 
Ben je wat sportiever, laat het dan zeker niet achter van buiten te sporten. 
Zowel wandelen als sporten doet het bloed sneller stromen en zal je in the end meer energie geven doordat je slaap dieper en beter wordt 's nachts. Ga wel niet sporten vlak voor het slapen, want dan houdt de adrenaline je wakker.


10. Bescherm jezelf tegen prikkels
De wereld die weer wakker wordt, zorgt voor veel nieuwe prikkels. Zorg dat wanneer je buitengaat, je jezelf daar enigzins voor kan afsluiten. Neem een zonnebril mee, duffel je lekker in met laagjes, zet een pet of hoed op, ... Een druppeltje frankincense essentiële olie op de kruin, kan ook wonderen doen.

Weet jij nog een tip, die mist in dit lijstje? Laat het mij dan zeker weten in de reacties. En vertel eens, heb jij wel eens last van voorjaarsmoeheid? Of valt het allemaal wel mee?
 

0 Comments

Leave a Comment