Een holistische visie, wat is dat en waarom is dat zo belangrijk. Wel, het wil eigenlijk zeggen dat je dingen, mensen, de wereld, ... als 1 geheel ziet ipv als afzonderlijke delen. Maar misschien stel ik het je best even voor in een metafoor.
Een holistische visie: het huis van mijn ziel
Stel je even voor... Je hele huis heeft in de verbouwingen gezeten. Voor mij niet zo moeilijk voor te stellen, want we zitten er midden in.
De meeste mensen kunnen zich daar wel wat bij inbeelden: je hele huis van boven tot onder, onder een dikke laag stof ... Elk kamertje, de hal, de woonkamer, de keuken, de badkamer, en ja, zelfs het toilet moet eraan geloven....
De ruimte waar je dat het meeste stoort, is waarschijnlijk de woonkamer. Ah ja, want daar zit je het vaakst.
Dus wat doe je? Je kuist en poetst en ontstoft de hele woonkamer tot die weer helemaal blinkt.
Voldaan plof je in de zetel. Je kijkt rond en geniet van de zuiverheid, de huiselijkheid, de gezelligheid.
En dan komt je man binnen... Vanuit de stoffige hal. En je kids komen terug van school, vanuit de hal rechtstreeks naar de keuken voor een snack en zo de woonkamer in... Met zijn allen ploffen ze in de zetel naast je.
Een holistische visie: wat gebeurt er met jouw huis?
Wat denk je dat er nu met je woonkamer gebeurt? Hoe lang denk je dat die proper zal blijven, wanneer de rest van het huis onder het stof blijft zitten?
Juist! Voor je het weet, is heel de woonkamer weer stoffig. En je kan 100x je woonkamer opnieuw onder handen nemen, je gaat pas écht langdurig resultaat hebben als je overal het stof weghaalt. Anders is het dweilen met de kraan open.
Oops.. dat vind niemand leuk, toch?
Een holistische visie: zo werkt jouw lichaam ook!
Maar zo werkt het dus ook in ons lichaam. Ons lichaam is het huis waarin onze ziel woont. Die vergelijking gaat hier wel op. We bestaan uit zooooooveel systemen (kamers). En ze hebben allemaal invloed op elkaar.
Stel je hebt stress... heel vaak komt daar ook slecht slapen bij. En wanneer je slecht slaapt, heb je weinig energie. Wanneer we weinig energie hebben, grijpen we vaak naar 'comfort food' en snelle suikers. Wanneer we slecht eten, functioneren we niet goed, ons lichaam verzuurt en nog meer klachten volgen... niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel kunnen we zo in een vicieuze cirkel geraken.
Nog zo'n voorbeeld: iemand breekt regelmatig zijn been... En telkens op dezelfde plaats. Al 4x in de gips en het probleem blijft zich voordoen. Ze gaat op zoek naar een second opinion en wat blijkt : problemen met de bijschildklieren met als gevolg calciumtekort... Dat been kan nog 100x in de gips gaan, als die bijschildklier niet wordt aan gepakt, zal het probleem zich hoogstwaarschijnlijk blijven voordoen.
Een holistische visie: niks nieuws voor de chinezen
Alles in ons lichaam hangt samen en werkt met elkaar. Wist je dat je zelfs maagproblemen kan krijgen wanneer je je scheenbeen flink tegen de salontafel stoot? Volgens de traditionele chinese geneeskunde loopt daar namelijk de maagmeridiaan. In heel ons lichaam lopen meridianen, waardoor alles ook met elkaar verbonden is. Meer weten over meridianen? Je vindt er veel boeken over, zoals deze.
Ook wanneer het over de oliën gaat, krijg ik regelmatig de vraag of het wel nodig is, die volledige starterkit.(zie voor meer info over essentiële oliën naar mijn gratis webinar) Wel, bij deze heb je eigenlijk je antwoord al gehad. Wil je echt iets aan je welzijn doen, dan is het antwoord absoluut ja. Want wanneer je stress hebt, kan het net zo goed zijn dat je slecht slaapt (of omgekeerd), en ook je energiepeil zal niet zijn zoals het hoort, je geraakt uitgeput, je lichaamssystemen werken misschien niet meer naar behoren, en ga zo maar door.
Ik krijg in mijn voetreflex-praktijk ook regelmatig de vraag waarom iemand bijvoorbeeld zijn voeding zou moeten aanpassen wanneer ze met rugpijn komen. Bij deze staat het antwoord hierboven. Alles hangt aan elkaar in ons lichaam, en we zijn op ons best wanneer alles in balans is, wanneer alle systemen mooi in harmonie zijn.
Een holistische visie: mijn manier
Mijn manier om het 'huis van mijn ziel' te verzorgen? Het is ontzettend cliché maar het begint bij goede voeding, water drinken en beweging. Daarbovenop hou ik de toxische belasting op mijn lichaam laag door de synthetische producten te vervangen voor natuurlijke, én ik doe aan zelfzorg. Dat laatste draag ik heel hoog in het vaandel.
Wat is zelfzorg? Dat kan vele gezichten hebben. Een heerlijk bad met essentiële olie en een boek, een wandeling in de natuur, een dagje wellness, een sessie bij de voetreflexoloog (jaja, ook ik doe dat van tijd) of een heerlijke raindropmassage door mijn man gegeven (meer info over voetreflex en raindropmassage in het menu onder 'praktijk')
Maar voor jou kan zelfzorg nog iets heel anders zijn. Zelfzorg is vooral bewust tijd nemen en tijd inplannen om iets goeds voor jezelf te doen, iets waar je helemaal relaxed van wordt, of waar je je helemaal goed van voelt...
Wil je meer leuke tips over zelfzorg, dan vind je zeker en vast een heleboel boeken over zelfzorg.
Het boekje waar ik zelf ooit mee begonnen ben, is de 'Mini-gids Selfcare' van Claire Chamberlain. Een klein maar fijn boekje met heel leuke tips en weetjes rond zelfzorg.
En achter de schermen, werk ik zelf aan een gratis zelfzorggids. Wil je een seintje wanneer deze klaar is? Schrijf je dan zeker in voor de nieuwsbrief, je vindt de link op mijn homepagina.
0 Comments