Ben jij ook blond of grijs? Dan weet je vast wel waar ik het over heb: de gele gloed in je haar waar je vanaf wilt. Ik schreef het al in een vorige blog dat ik mijn grijze haar laat uitgroeien, en aangezien ik ook op natuurlijke middelen ben overgestapt, ging ik op zoek naar natuurlijke middeltjes om mijn zilvershampoo te vervangen. 

En als het even kan, hou ik ook wel low-budget en makkelijk. Blijkt nu dat er eigenlijk best wat huis- tuin- en keukenmiddeltjes zijn die hier een uitweg bieden. Maar laten we beginnen bij het begin.


Geel haar: hoe komt dat?

Grijs of lichtblond haar bevat weinig tot geen pigment meer. Doordat het haar kleurloos is, valt 'vervuiling' sneller op. Je krijgt geel haar door medicijnen, roken, voeding, chloor in het water, ... maar ook gewoon van het zonlicht. Je kan die gele gloed tegengaan door je haar te gaan oplichten of door de kleur te neutraliseren met een tegengestelde kleur. 
Geel haar: mijn favoriete middeltje
Dit is misschien wel mijn favoriete manier. Waarom? Wel, het is de makkelijkste manier én mijn geliefde essentiële oliën komen eraan te pas.
Ik voeg simpelweg een druppeltje essentiële olie van Blue Tansy toe aan mijn shampoo. Blue Tansy is een olie die echt smurfenblauw van kleur is. 
Hij is ook een weldaad voor de huid, en ik gebruik hem graag als serum. Maar dat kan alleen 's nachts omdat hij zo blauw kleurt en het duurt wel even voor de olie volledig in je huid is opgenomen. 


Maar in je haar kan het dus zorgen dat de gele gloed verdwijnt én hij is nog goed voor je haar ook! Ik gebruik zelf ook shampoo op natuurlijke basis. Wil je meer weten over essentiële olie en wat ze voor je kunnen betekenen, kijk dan zeker naar mijn gratis workshop 'Essentiële olie, jouw highway naar meer welzijn.'

Geel haar: antigeel-middeltjes die ook voeden!

Honing 
Honing is niet alleen lekker en gezond voor je lijf, maar doet ook dienst als toner voor je haar. Meng de honing 1 op 1 met water en verdeel over je haar. Let wel op, dit is een zeer plakkerig goedje! Best doe je dit boven het bad of onder de douche. Laat een uurtje intrekken en spoel terug uit. Was daarna nog een keer met shampoo. Je haar zal minder geel zien, en de honing is meteen ook een vitamineboost!

* Olijfolie
Misschien niet zo voor de hand liggend, maar ook deze haalt de gele gloed uit je haar. Ze maakt het haar bovendien ook nog eens lekker zacht! Breng de olie 's avonds aan voor het slapengaan en laat gedurende de nacht intrekken. Zorg wel dat je je haar goed kan afdekken met een badmuts ofzo, want anders hangt je hele bed vol met olie. Wanneer je opstaat 's morgens was je de olie eruit, et voila!* Appelazijn 
Appelazijn zorgt er niet alleen voor dat de gele gloed uit je haar verdwijnt, maar stimuleert de haargroei, maakt je haar glanzend en is goed voor je hoofdhuid. Was eerst je haar met shampoo en meng daarna de appelazijn 1 op 1 met water, voeg eventueel wat essentiële olie toe (Copaiba zorgt ook voor glans) en breng aan op je haar. Even goed inmasseren en afspoelen met koud water. Appelazijn maakt ook dat je haar minder gaat knopen trouwens. 

Geel haar: kokerellen

*Kamillethee
Kamille maakt het haar op een natuurlijke manier lichter. Best gebruik je verse kamille. Strooi een ruime portie kamille in kokend heet water. Laat het water afkoelen en breng aan op je haar. Even laten intrekken (minuutje of 10) en terug uitspoelen. Met shampoo nawassen is niet nodig. Met kamille bereik je wel het beste resultaat pas als je het een aantal keren herhaalt. 

* Basilicum
Deze vond ik heel onverwacht maar ook wel het proberen waard. Wanneer je basilicum kookt, wordt het water paars van kleur. Laat de basilicum hiervoor een 20tal minuutjes koken. Dan vis je de blaadjes eruit en laat je het water afkoelen. Giet over in een pot, vul voor 1/3 aan met shampoo en roer goed door zodat alles een mooie egale paarse kleur heeft. Wanneer je je eigen gemaakte zilvershampoo gaat gebruiken, breng je hem royaal aan op je haar en laat m 30 minuten intrekken. Was grondig uit.


Geel haar: opletten met deze!

*Citroensap
Citroensap gaat je haar op een natuurlijke manier oplichten. Pers een citroen uit en meng het sap met 50ml water. Breng aan op je haar en laat heel even intrekken. Spoel dit zeer grondig uit en zorg dat er geen resten achterblijven. 
Citroen mag je haar dan wel oplichten, maar citroen is ook heel zuur en kan je haar en hoofdhuid beschadigen. Het kan je haar uitdrogen, dus doe deze zeker niet te vaak, en al helemaal niet wanneer je broos haar hebt. 

Natriumbicabonaat oftewel Baking Soda
Dit keukenmiddeltje gebruik ik heel vaak in mijn huishouden omdat het zo reinigend is. En ook goed om dus de gele gloed uit je blonde of grijze haar te krijgen. Maak met lauwwarm water een papje met de baking soda en laat 30 minuutjes op je haar intrekken. Grondig uitwassen én nabehandelen met een goede conditioner. Baking Soda kan je haar uitdrogen dus je moet het goed verzorgen en ook deze niet te vaak toepassen. 

Mijn keuze blijft nog steeds de eerste. Mijn natuurlijke shampoo met een druppeltje Blue Tansy. Makkelijk, veilig, snel én goed voor je haar. 
Weet jij nog een goede tip, laat m dan zeker achter in de reacties hierbeneden. 0 Comments

Leave a Comment