Grijs haar laten uitgroeien, gewoon tijd om ervoor te gaan.. Hoog tijd om het aan de wereld mede te delen: 

JA, Ik laat mijn grijze haar uitgroeien!!

Zo, dat is eruit! he he... 

Ja, het is gewoon zo ver. Ik wou het al lang, dit is poging ???-tig, ik ben de tel al kwijt. Want je grijze haar uitgroeien, dat doe je écht niet zomaar even! 

Ik probeerde steeds opnieuw, maar telkens weer kwam ik aan op zowat DIT moment. Het moment dat het gewoon niet uitziet. Het is te ver uitgegroeid om te verstoppen, het ziet er gewoon onverzorgd uit. 
Maar het is nog niet ver genoeg uitgegroeid om de schaar erin te zetten. Nu ja, kàn op zich natuurlijk wél, nog zoiets waar ik al eeuwen over twijfel: de GI-Jane coupe, maar ik ben er toch (nog?) niet aan toe.


Dus het gaat er de komende tijd gewoon **** uitzien (censuur)
Hét moment dat ik meestal terug ging verven. (al heb ik het deze keer al nét wat langer volgehouden)

En daarom wil ik dit verhaal ook delen. Om jou, grijs-uitgroeier, een hart onder de riem te steken, om je misschien ook wat tips mee te geven, maar ook en vooral om mezelf tegen te houden van toch weer naar de verf te grijpen en te hervallen. Hoe ervaar jij het uitgroeien van je grijze haar? Laat het mij zeker even weten in de reacties.

Grijs haar uitgroeien tip 1: waaróm wou ik dit ook weer? 🤦‍♀️

Wel, er zijn een aantal redenen waarom ik mijn haar wil laten uitgroeien. En misschien dat je je in 1 van deze redenen ook wel kan vinden en je daaraan kan optrekken.

1. Ik doe het al zooooo lang!
Geloof het of niet maar mijn moeder ontdekte mijn eerste 'grijze' haartje toen ik amper 3 (!!!) jaar oud was. Ja echt... natuurlijk was dat geen ouderdomsgrijs, maar de dokter noemde het pigmentloos haar, een mooi woordje dus voor simpelweg grijs haar.
Ze zeggen wel eens dat je voor elke grijze haar die je uittrekt, je er 2 in de plaats krijgt. Mijn moedertje trok zich daar weinig van aan en plukte ze zó van mijn hoofd. Geen idee of het daaraan gelegen heeft, maar van het moment dat ik richting tienerjaren ging, waren ze al niet meer te verstoppen.

Toen ik 12 werd, kon mijn mama mij echt niet meer tegenhouden van het verven onder het mom: dan zeg je maar dat het zilverdraadjes zijn...

Als kleuter en jong kind pakt dat misschien wel, maar als 'volwassen puber van 12' kom je daar echt niet meer mee weg. Dus ik schat dat het ergens tussen mijn 12e en 14e jaar was, toen ik begon te verven.

En ik ben dat ondertussen toch echt wel grondig beu. Ik heb alle kleuren van de regenboog gehad, en mensen noemden mij zelfs K3 omdat ik ze alle 3 was op een paar weken tijd ...

Maar nu heb ik het ermee gehad, en wil ik terug mijn eigen kleur een keer zien. Herken jij jezelf hierin? Ben jij al heel jong grijs geworden? Laat het mij weten in de reacties, zodat ik mij toch een beetje minder alleen voel.


2. De staat van mijn haar
Dan zullen we het volgende ook maar toegeven, zeker? Ik word er niet jonger op!
En nee, ik ben niet stokoud op het moment dat ik dit schrijf. Ik ben mooi rond 40 jaar. Maar mijn haardos is bijlange niet meer wat die was toen ik 20 was. 

De hormoonschommelingen in mijn leven, zoals onder andere mijn zwangerschappen, hebben ingehakt op mijn mooie haardos. Maar ook simpelweg het ouder worden, want taboe taboe, ik ga in vervroegde overgang, en bovenop, nog meer taboe, hebben we in de afgelopen jaren hormoonkuren gehad op de fertiliteitsafdeling omdat we issues hadden met kindjes krijgen. Het heeft ongetwijfeld allemaal zijn impact gehad. Misschien dat ik hier ook nog ooit wel blogjes over schrijf, het brengt me op ideëen.

En ook het vele jaren kleuren, al die chemische brol op mijn hoofd, heeft mijn haar geen goed gedaan. Mijn lokken zijn kapot gekleurd. Ik zie nu al dat het ongekleurde stuk uitgroei, veel minder broos is, dan de gekleurde uiteinden. Het steeds grijzer wordend haar, maakt bovendien dat ik het steeds bleker ging kleuren, en hoe bleker, hoe slechter voor het haar, dat kan ik je ondertussen wel vertellen.

3. De manier waarop ik grijs word
Ja, ik ben gezegend met een half hoofd grijs haar 🤷‍♀️ 
Dat maakte dat wanneer ik mijn haar kleurde, niet lang daarna het al leek of ik aan 1 kant van mijn hoofd een stukje kaal was, omdat mijn haar net daar spierwit was voor een millimetertje of 2, en net ernaast nog pikzwart...

Dat zorgde ervoor dat ik op het laatst elke 2 à 3 weken aan het kleuren was. Zooo vermoeiend, maar ook niet al te best voor de staat van mijn haar, noch voor de portemonnee of mijn tijd... 
Het was dweilen met de kraan open. Ik voelde me nooit echt ok, tenzij de eerste paar dagen na het kleuren. 

En op zich, ik vind mijn witte lok best wel leuk en uniek... nu ja, uniek, behalve Cruella dan 😉


4. De chemicaliën!
Wie reeds een kijkje nam op mijn website of mij volgt op social media, weet het al, het kan voor mij niet natuurlijk genoeg!
In de afgelopen jaren zijn wij hier thuis op steeds meer natuurlijke middelen gaan teren. Het begon bij gezond eten, zo weinig mogelijk processed foods. Een beetje een gevolg van onze sportavonturen. Wanneer je veel van je lichaam vergt, wil je het ook het beste geven om zich aan te voeden.
Maar ons dochter reageerde plots ook op chemicaliën in de producten die we thuis gebruikten, en zo zijn we ook daar naar een natuurlijk alternatief gaan zoeken. 

En zo is de bal aan het rollen gegaan. Ik ben mij steeds meer gaan verdiepen in natuurlijke middelen en chemicaliën en startte uiteindelijk zelfs mijn eigen essentiële olie business! 
Maar daar gaan we het nu niet over hebben (heb je vragen, wees zo vrij om me te contacteren).

Het is nu wel op stip reden nummer 1  waarom ik mijn uitgroei-avontuur wil volhouden. Ik wil die viezigheid niet meer op mijn hoofd! Zo ook van de shampoo, de conditioner en andere haarverzorgingsproducten.

Weet je wel wat er allemaal in die producten zit? Ik noem je enkele voorbeelden op. 

  • Sodium Laureth sulfate : dit zit zowel in de oude bus shampoo die ik hier heb staan, als in de haarkleuring (ik ben heel abrupt gestopt dus heb zelfs nog een volle verpakking staan 🙈). Dit is het middel dat in vele reinigers zorgt dat ze schuimen. Het zorgt ervoor dat vet oplost en je haar of huid dus gereinigd wordt. Echter lost dit vaak ook een deel van je gezonde huidvetten mee op, wat uiteindelijk zorgt voor irritatie en een verminderde huidbarrière. Op sommige sites lees je ook over kankerverwekkend, maar daar durf ik me niet over uitspreken.... Daar spreken verschillende sites zich tegen. Er bestaat ook Sodium Lauryl Sulfate, dat zelfs nog agressiever is (zit in de haarkleuring). Volgens dit artikel (en nog enkele andere die ik vond) is het zelfs mogelijk dat er kankerverwekkende componenten inzitten
  • Ammoniak. Uiteraard in de haarkleuring (al bestaan er ook zonder ammoniak, maar daar zit gewoonlijk een ander middel in dat net hetzelfde doet). Hier moet ik geen tekeningske bij maken, denk ik. Ammoniak is bijtend, giftig en milieugevaarlijk. Sterk bijtend op ogen, slijmvliezen en huid. En bij inademen of inslikken kan het perforatie van maag en slokdarm, en longoedeem tot gevolg hebben. Dit kan ik lezen in een artikel op pubmed : Het is bekend dat de giftige gevolgen van ammoniak voornamelijk de hersenen raken en neurologische stoornissen veroorzaken.
  • 2-methylresorcinol: in de haarkleuring. Ik citeer: Volgens de classificatie die bedrijven aan ECHA (European Chemicals Agency) hebben verstrekt, is deze stof giftig bij inslikken, zeer giftig voor in het water levende organismen, veroorzaakt ernstig oogletsel en kan een allergische huidreactie veroorzaken.
  • Hydrogen peroxide: oftewel waterstofperoxide. Dit zit in de haarkleuring. Als mensen waterstofperoxide inademen, irriteert dat de longen. Bij contact van de huid met waterstofperoxide verbleekt de huid en kunnen pijnlijke blaren en brandwonden ontstaan. De organen die extra gevoelig zijn voor de blootstelling aan waterstofperoxide zijn de longen, de darmen, de thymus, de lever en de nieren. Maar dit artikel op pubmed.com doet je helemaal huiveren.
  • Sodium Hydroxide: of natriumhydroxide, ook wel bijtende soda genoemd. Dit stofje wordt ook gebruikt om gootstenen mee te ontstoppen en dergelijke. Ik denk dat er niet veel uitleg nodig is waarom dit schadelijk is. Dit zit in de shampoo.

Hier heb ik enkel gekeken naar het doosje haarkleuring dat ik nog had staan en een oude fles shampoo van uit de winkel. Er zitten uiteraard nog meer stoffen en middelen in maar het is zoooooo'n lijst dat ik ze niet allemaal ga opzoeken. 
Deze zijn voor mij sowieso al reden genoeg om mijn haar niet meer te kleuren, én om op natuurlijke verzorging over te stappen. zeker ook voor mijn kindjes, die alles voor me zijn. Zelfs in baby-producten kan je veel schadelijke stoffen aantreffen. 
Ik vertrouw zelf enkel en alleen nog op de producten van Young Living. Dankzij hun seed to seal belofte weet ik zeker dat er geen meuk in hun producten zit en dat alle ingrediënten van de beste kwaliteit zijn en alle processen volgens de beste manier gebeuren. Meer weten over Young Living en Essentiële olie? Kijk dan naar mijn gratis webinar.

Voor mij zijn dit althans de 4 hoofdredenen waarom ik mijn haar laat uitgroeien. Heb jij nog een andere reden? Laat het me zeker weten beneden in de reacties.

Grijs haar uitgroeien tip 2 : Doe het niet alleen!

Je hebt het misschien niet altijd te kiezen natuurlijk, wanneer er wel of niet iemand met je mee wilt doen. Maar grijs haar is IN! En ik ben er zeker van dat er wel ergens iemand in je buurt is, die net zo'n rot uitgroei heeft als jij. Knoop een gesprek aan, zorg dat je je gesteund voelt. 

En is er ééééécht niemand, zoek dan online. Ik heb al zoooooveel filmpjes bekeken van grijze transformaties 😁 En er zitten er echt supermooie tussen. Dat geeft mij weer de moed om er toch mee door te gaan.

Grijs haar uitgroeien tip 3: Hulpmiddelen

Er zijn op de markt een hele hoop middeltjes om je uitgroei te verdoezelen (vlaams voor verstoppen ;-))

In het begin kan je heel wat verstoppen door bijvoorbeeld een haarband, of wat spelen met speldjes, een sportieve pet opzetten, ... opties genoeg!

Maar ben je niet zo van de tierlantijntjes en speldjes, dan bestaan er prays die je elke keer ook weer mee uitwast, of tijdelijke haarkleuring. Vergis je daar echter niet in! Die tijdelijke haarkleuringen zijn vaak niet zo tijdelijk als je zou denken, en dan kan je opnieuw beginnen met uitgroeien. Neem het aan van een ervaringsdeskundige. 😉😅

Ook de sprays vind ik zelf niet zo handig. Ofwel heb je je hoofdhuid mee (en die krijg je niet makkelijk zuiver, zéker niet met de donkerder kleuren), of je zal het altijd zien, het regent net, en je spraypaint hangt tot in je nek en over je gezicht... Dan nog beter gewoon grijs!

Maar sowieso ben ik hier geen fan van, omwille van mijn 4e reden waarom, de chemicaliën. Natuurlijk gaan leven was voor mij een excuus om vast te houden aan de uitgroei, dus wil ik dat ook doorzetten.Grijs haar uitgroeien tip 4: overgang
Nee, ik bedoel niet dat je moet wachten tot aan de menopauze! Ik bedoel overgang in je haar. Om nu mijn eigen voorbeeld te nemen, ik heb zo'n 5à6 cm uitgroei en de rest is nog gekleurd. Ik zou naar de kapper kunnen gaan en vragen of ze het gekleurde deel zou willen laten lijken op de rest van mijn haar, de uitgroei dus... Zo wordt de overgang wat zachter, eventueel trek je wat balayages tot wat hoger in je haar zodat het echt meer 1 geheel wordt.

Dit is een optie die ik, ondanks de chemicaliën, misschien wel overweeg. Ik troost mezelf hier met de gedachten dat het maar voor 1x is en vanaf dan nooit meer, vanaf dan kan ik het met een gerust gemoed laten uitgroeien, zonder dat ik er vreselijk onverzorgd uitzie.

Grijs haar uitgroeien tip 5: Ga voor kort!

Ik heb het al aangehaald, de korte coupe. Je kan het nog net laten groeien dat het voor jou een redelijke lengte heeft waarop je het gekleurde deel wel durft weg laten knippen, of je gaat direct voor de grove middelen en gaat voor de GI Jane, de tondeuse erin. Ik durf het zelf niet aan, maar ik ken een hele hoop vrouwen die daar geweldig mee wegkomen. 

Nu, ik ben er zeker van dat ik daar ook wel mee zou wegkomen, ik heb het zelfs al best kort gehad, maar mijn issue is vooral dat ik weet dat ik het gewoon weer lang zal willen achteraf en zoals gezegd, mijn haar is niet meer wat het was toen ik 20 was. En zo groeit het ook niet meer. Mijn haargroei is enorm vertraagd en ik ben bang dat ik het anders nooit meer lang zal krijgen. En lang haar, dat is gewoon IK.

Grijs haar uitgroeien tip 6: Cold Turkey!

Yep, zoals met afkicken van drugs, gewoon stoppen met kleuren en that's it! Zit het uit!
Een beetje wat ik nu doe, al overweeg ik de overgang toch ook wel, om het wat draaglijker te maken.
En zoals ik al eerder zei: in het begin kan je altijd nog alles mooi camoufleren met speldjes en sjaaltjes en haarbandjes of bandana's

Maar op een bepaald moment lukt zelfs dat niet meer echt. Ik ben niet zo van de bandana's en met speldjes krijg ik het niet meer verstopt. Los vind ik het nu ook niet meer zo mooi, omdat de uitgroei mijns inziens dan nog harder opvalt met het licht recht erop.
Dus dan is het tandenbijten wanneer je voor cold turkey gaat.
Ik overweeg misschien een T-shirt aan te schaffen met in koeienletters erop:

Met opzet grijs!

Dan kan er alleszins al geen discussie meer over zijn haha

Welke manier kies jij? Of welke tip kan jij daar nog aan toevoegen? Want misschien heb jij wel een leukere oplossing?!

1 Comment

  1. Leuke blog. ik heb rond kerst beslist om mijn haar grijs te laten uitgroeien. het begon me tegen te staan dat ik elke drie weken mijn haar moest kleuren. nu loop ik half donkerbruin, half grijs rond en ik krijg steevast commentaren en lacherige opmerkingen, maar hey, eens ik mooi grijs ben zal ik degene zijn die lacht. het is nu eenmaal niet evident, die overgang van brunette naar "greysette" maar ik heb geduld, en volharding. ik verzorg mijn haar goed en geniet van het proces van grijs worden. blij dat ik niet de enige ben!
    Sandra Geusens AUTHOR  04/26/2023 05:03 AM Central
    Oh keileuk en supergoed dat je het laat uitgroeien. Ik ben ondertussen helemaal een Silver Sister en mijn haar wordt alleen maar beter en gezonder. Nu merk ik pas echt hoe ze achteruit waren gegaan al die jaren. Top dat je meedoet! Succes!

Leave a Comment