Aarden... wat is dat en hoe doe je dat? 
Vroeger vond ik 'aarden' maar zweverig gedoe. Maar als ik daar nu op terugkijk, is dat eigenlijk een heel gek gedacht, want het woord 'aarden', of ook wel 'gronden' genoemd, zegt op zich al dat je niet daarboven ergens zweeft, maar kort aan de aarde bent, in het hier en nu, heel bewust, met beide voetjes op de grond. Aarden is best een belangrijk deel van onze gezondheid, omdat je je ook heel erg bewust bent van je lichaam wanneer je geaard bent, je bent in evenwicht, stevig, stabiel. Je staat letterlijk en figuurlijk met beide benen op de grond.

Het is eigenlijk niet te geloven dat we in deze maatschappij aarden als iets zweverig zien, als je erover nadenkt, want het is net in deze prestatie maatschappij dat we voortdurend vanboven in ons hoofd zitten. We zijn zo vaak bezig met verstand, reden, intelligentie, nadenken, zorgen ... dat we vergeten dat er nog een hele wereld onder onze voeten zit.

Aarden: waarom is dat zo belangrijk?

Gaandeweg ben ik ook steeds meer gaan beseffen hoe belangrijk aarden wel is. Want als je niet genoeg geaard bent, kan je een hele resem aan 'symptomen' ervaren.

 • je zit teveel in je hoofd
 • je creativiteit flowt niet
 • je voelt je uit evenwicht
 • je kan je angstig en onzeker voelen
 • je piekert te veel, je gedachten gaan in rondjes
 • je zorgt niet goed voor je lichaam, weinig beweging, slechte voeding, enz...
 • opgejaagd gevoel, licht in het hoofd
 • spanning in het bovenlichaam
 • slecht concentreren, geen oplossingen vinden
 • hoge ademhaling
 • ....

Heb jij ook wel eens last van 1  of meerdere van deze symptomen? Misschien tijd om met aarden aan de slag te gaan. Lees zeker verder want aan het einde geef ik je enkele tips. 

Aarden: Wanneer je met mensen werkt

Aarden is voor iedereen belangrijk maar vooral wanneer je veel met andere mensen werkt, kan je snel last krijgen van een disbalans. Therapeuten, zorgkundigen, schooljuffrouwen (en meesters natuurlijk ook), reflexologen, reiki masters, shiatsu beoefenaars, ... noem maar op. Ik kan er als reflexoloog met een eigen praktijk helemaal van meespreken.

De disbalans ontstaat doordat er veel met energie gewerkt wordt. Ofwel geef je veel energie, of er wordt energie van je genomen, of je neemt energie van een ander over... Er is altijd een uitwisseling en gezien de energiebalans bij 2 personen zelden gelijk is, ontstaat er een onevenwicht. Vooral hier is het enorm belangrijk om te aarden, en er een regelmatige routine van te maken, zo niet dagelijks. Het is een vorm van zelfzorg en zelfbehoud als alle anderen. Misschien wel de meeste simpele, alleen denken we er niet aan.

Aarden: hoe doe je dat dan?

Wel, aarden is eigenlijk poepsimpel! Ik zet een aantal tips op een rij.

* Loop op blote voeten! Hoe simpel kan het zijn. Als je op blote voeten loopt, en al zeker buiten, dan heb je rechtstreeks contact met de aarde. Op blote voeten in het gras lopen, zeker 's morgens bij de ochtenddauw, heeft trouwens nog meer voordelen. Ik schreef ze neer in mijn blog 'Weet jij nog hoe het was? Met blote voeten in het gras?'

*Gebruik essentiële oliën, als het kan alle dagen. Niks is aardser dan de kracht van planten! Enkele van mijn favoriete oliën om te aarden, zijn patchouli, of Grounding (een Young Living blend). Maar ik gebruik een heel scala aan oliën, om mezelf en mijn gezin fysiek en mentaal te ondersteunen, maar ook in mijn huishouden. Maar daar vertel ik uitgebreid over in mijn gratis webinar over essentiële olie. Best ga je steeds voor de beste kwaliteit, ook dat komt aan bod in het webinar.


* Aansluitend hierop: Ga wandelen in de natuur. Planten en bomen en bossen zijn manifestaties van onze aarde. Ik vind het heerlijk om in het bos te gaan sporten, wij hebben een fit-o-meter in onze achtertuin. Bewegen doet je sowieso aarden, bewustwording van je lichaam, als je het in de natuur doet, wordt dat nog eens versterkt. En ik neem daarbovenop ook nog wel eens de tijd om een boom te knuffelen... I know I know, klinkt echt erger dan het is, hoor... Ik vind het gewoon zalig om mijn hoofd tegen die ruwe stam te leggen en mij bewust te worden van hoe diep die wortels komen en hoe hoog de boom in de lucht rijkt... Het geeft me echt contact met de aarde en contact met mezelf. Probeer het een keer, zou ik zeggen!

* Mediteer, doe aan yoga, visualiseer... Houdingen, meditaties en visualisaties die op de chakra's inwerken, zijn heel goed voor lichaamsbewustzijn. Maar er zijn zeker nog andere te vinden die vooral over je lichaam gaan. De Yoga boom- en berghouding zijn goed voor je wortelchakra, voor focus, balans en concentratie


* Probeer creatief bezig te zijn (als het kan met natuurmiddelen zoals klei, takjes, bladeren, wol, enz...) of doe aan sex... (of wees creatief met sex, dat kan natuurlijk ook 😜 ) Deze bezigheden stimuleren de onderste chakra's, degene die het dichtst bij de aarde zijn, en die jouw een solide basis geven voor evenwicht. Leuke tip om creatief te zijn, is een journal. Ik ben helemaal gek van het journal van Katinka Michiels '90 dagen avontuur naar jezelf' een leuke combo tussen creativiteit en schrijven.

* Zit met je handen in de aarde! Ga in de tuin werken, plant bloemetjes, wees bezig met de natuur

* En lukt het dan nog steeds niet om te aarden? Kom dan een keer langs bij mij in de praktijk zodat ik jou via mijn handen kan helpen.

0 Comments

Leave a Comment